Na każdym polskim stole niemalże każdego dnia goszczą wyroby wędliniarskie. Są one idealne na kanapki, a także świetnie nadają się na przystawki czy przekąski. Kiełbasy i wędliny dostępne są na każdym kroku – od osiedlowych sklepików, przez sklepy wędliniarskie, aż po ogromne hipermarkety.
Często spotkać można wyroby pakowane i pokrojone – gotowe do podania i spożycia. Czasem korzysta się ze stoisk mięsnych, gdzie otrzymuje się świeżo pokrojone wędliny. Wygląd i smak napotykanych w sklepach wędlin potrafi się niezmiernie różnić – nawet mimo zakupienia produktu o takiej samej nazwie. Z czego wynikają różnice? Skąd kupować wędliny i czy warto szukać i inwestować w te naturalne?
Skład i pochodzenie
Wyroby wędliniarskie kupowane w sklepach to bardzo często produkty o bardzo długim składzie. I wcale nie ma tutaj mowy o różnego rodzaju mięsach czy przyprawach! Masowo produkowane kiełbasy i wędliny to przede wszystkim skupisko ulepszaczy smaków, konserwantów oraz innych składników, które niekoniecznie są zdrowe dla naszego organizmu. Producenci doskonale wiedzą, jak i czego używać, aby wzmocnić smak oferowanych wędlin i zatuszować tym samym małą ilość mięsa lub jego niską jakość. Podczas zakupów warto czytać etykiety na paczkowanych produktach. Częstym zjawiskiem, jakie można dostrzec, to produkowanie wyrobów z MOM-u, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie. Masowe produkcje korzystają z mieszanek wszystkiego, co pozostaje po wykorzystaniu wartościowych części mięsa na inne produkty – dla przykładu są to podroby, skórki i inne tego typu pozostałości. Wędliny naturalne z kolei to gwarancja wysokiej jakości mięsa, którego smak podkreślają prawdziwe zioła i przyprawy. Rzemieślnicze wyroby są przygotowywane starannie i w sposób tradycyjny, co przekłada się nie tylko na wspaniały smak, ale również wygląd, długość terminu do spożycia oraz zdrowie. Warto postarać się o produkty pochodzące od lokalnych wytwórców lub małych, prywatnych firm – w nagrodę z pewnością otrzyma się smaczną i pachnącą wędlinę.
Polska tradycja
Polskie, swojskie wędliny to prawdziwy smak, który uzyskuje się dzięki odpowiednio dobranemu mięsu, połączonemu z pachnącymi przyprawami oraz prawdziwie i długo wędzonym dymem. Odpowiedni proces wytwarzania ma niebagatelne znaczenie dla finalnego efektu. Popularność polskich, tradycyjnych, naturalnych wędlin wciąż wzrasta. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi i kupują wędliny odpowiedzialnie, ze sprawdzonych źródeł, takich jak rodzinna masarnia Wędliny z Dębiny. Swojskie, naturalne wyroby cieszą się nadal niezmiennie wysokim zainteresowaniem na weselach w formie wiejskiego stołu. Coraz częściej naturalne wędliny stają się rarytasem, który ze spokojem można podać gościom. Ceny produktów naturalnych i rzemieślniczych są wprawdzie zauważalnie wyższe, natomiast analizując ich skład i porównując go do masowo wytwarzanych wyrobów okazuje się, że cena za wysokiej jakości składniki jest jak najbardziej adekwatna. W końcu lepiej zapłacić więcej za zdrowie i smak, aniżeli mniej za sztuczność i konserwanty niesprzyjające kondycji naszego organizmu.