Olej rzepakowy jest znany w Polskiej kuchni od wielu lat. Wykorzystuje się go do gotowania potraw równie często co olej słonecznikowy. Jednak nie każdy wie że olej rzepakowy jest bardzo wartościowym i wręcz niezbędnym produktem spożywczym. Jego zalety zdecydowanie zapewniają mu wysoką pozycję wśród zdrowych tłuszczy i są godne głębszego poznania.
Chcesz być zdrowy – wybierz olej rzepakowy
Wybierając olej, którego będzie się używać do smażenia i gotowania potraw, powinno się zwrócić uwagę na jego właściwości. Nie każdy tłuszcz jest tak samo dobry i wartościowy. Olej rzepakowy zawiera w swoim składzie wiele drogocennych składników, co sprawia że jest on zdrowym tłuszczem wartym regularnego spożycia.
Olej rzepakowy a zdrowie to temat dość szeroki. Przede wszystkim spożywanie go pomaga we właściwym funkcjonowaniu układu krwionośnego, minimalizuje ryzyko związane z wystąpieniem chorób serca, wspomaga prawidłową pracę nerek oraz wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.
Jednak zdrowotne właściwości oleju rzepakowego na diecie się nie kończą. Ma o również bardzo dobry wpływ na urodę. Stosowanie kosmetyków zawierających tłoczony na zimno olej rzepakowy pozytywnie wpływa na zabiegi pielęgnacyjne włosów i ciała. Pozwala on na poprawę kondycji skóry i włosów poprzez ich odżywienie i regenerację. Takie kosmetyki są polecane dla osób wrażliwych na alergie, ponieważ ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej jest dużo mniejsze.
Wartościowy skład
W swoim składzie olej rzepakowy posiada bardzo wartościowe składniki. Pierwszymi z nich są wielonienasycone kwasy omega-3 i omega-6. Dodatkowo występują one w najlepszej możliwej proporcji 2:1, dwa omega-6 do jeden omega-3. Dodatkowo zawartość kwasów nasyconych jest najmniejsza spośród wszystkich tłuszczów. Sprawia to że olej rzepakowy jest najlepszym olejem roślinnym spełniającym wymogi żywieniowe i pomaga w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.
Kolejną zaletą jest występowanie witaminy E i K. Pierwsza z nich to silny przeciwutleniacz pomocny w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym, uszkadzaniem komórek i zakrzepom krwi. Druga z witamin wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi, prace układu sercowo-naczyniowego oraz zapobiega chorobom nowotworowym.
Niekonwencjonalne zastosowanie
Olej rzepakowy może zostać wykorzystany na różne sposoby. Zaleca się spożycie dwóch łyżek dziennie w celu uzupełnienia w diecie drogocennych kwasów tłuszczowych. Jest to o tyle ważne ponieważ wspomniane wcześniej wielonienasycone kwasy omega 3 i 6 nie są wytwarzane naturalnie przez ludzki organizm i muszą zostać dostarczone z zewnątrz.
Spożycie tych dwóch niezbędnych łyżek okazuje się prostsze niż mogłoby się wydawać. Olej rzepakowy świetnie sprawdzi się do smażenia, jako baza sałatkowych dressingów, do wypieków, a nawet produkcji domowego majonezu.
Polska jako producent
Polska to jeden z największych producentów oleju rzepakowego. Mając powszechny dostęp do tego produktu, znając jego zalety i wiedząc że pochodzi z naszego kraju, warto jest z tego korzystać wspierając zarówno swój organizm jak i Polskich producentów. Doskonałym przykładem wsparcia oraz rozwijania świadomości na temat wartości oleju rzepakowego jest kampania „Olej rzepakowy skarbem Europy” organizowana w Polsce i Francji. Więcej cennych informacji o oleju rzepakowym i kampanii znaleźć można w serwisie olejrzepakowy.com.