Jakich produktów nie jeść w ciąży?
Ciąża to dla kobiety okres pełen radości, a także wyrzeczeń. Jednym z nich jest dieta, ponieważ kobieta mająca swoje dzieciątko w brzuchu nie może jeść wszystkiego. Czego nie może jeść kobieta w ciąży?
Dieta ciężarnej
1. Surowy nabiał, jajka, mięso i ryby- tego trzeba jak najbardziej unikać. Surowe lub niedogotowane produkty mogą powodować zakażenia pokarmowe zarówno u przyszłych mam jak i u ich nienarodzonych dzieci. Należy zawsze sprawdzić dokładnie czy posiłek został prawidłowo przyrządzony.
2. Sery pleśniowe- przy ich spożywaniu istnieje możliwość zakażenia bakterią Listerii. Ze względu osłabioną odporność na zakażenia pokarmowe i infekcje u kobiet w ciąży, sery pleśniowe powinny zniknąć z ich menu.
3. Wątróbka- posiada w sobie wiele witaminy A w formie retinolu, który może być toksyczny dla płodu więc również ona powinna być wyeliminowana z codziennej diety przyszłej mamy.
4. Cukier- ten produkt powinien być bardzo ograniczony, do minimum. Powoduje on u ciężarnej przybieranie masy ciała, co może doprowadzić do cukrzycy, która jest zagrożeniem dla płodu. Cukier nie tylko szkodzi przyszłej mamie, ale także zagraża samemu dziecku, ponieważ zwiększa u niego ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2.
5. Kofeina- nie jest ona całkiem zakazana, ale jeśli już kobieta w ciąży ją spożywa to powinna zostać ograniczona do minimum, ponieważ nadmierna ilość może zwiększać dwukrotnie ryzyko poronienia.
6. Alkohol- spożywamy w ciąży może spowodować nieodwracalne wady płodu, dlatego najlepiej zachować całkowitą abstynencję.
Będąc w ciąży kobiety muszą pamiętać o pewnych zasadach na temat żywienia, bo naprawdę wiele produktów spożywanych przez nas na co dzień, może zaszkodzić dziecku.
Nie można jeść tego, co potencjalnie moze dostac się do mleka, co wiecej, tego co może uczulać nasze dziecko…