Czym zajmuje się pomoc kuchenna?

Praca kucharza to nie lada wyzwanie. Aby mógł wykonywać swoje obowiązki w jak najlepszy sposób, często konieczna jest pomoc. Dowiedz się, jakie są obowiązki pomocy kuchennej i dlaczego jest ona niezbędna w niemal każdym lokalu gastronomicznym.

Pomoc kuchenna w lokalu gastronomicznym

Pozytywny odbiór lokalu gastronomicznego to składowa wielu czynników. Jednym z najważniejszych jest oczywiście smak i wygląd serwowanych dań, a także czas oczekiwania. Na zadowolenie klienta pracuje zatem wiele osób – od kucharzy przygotowujących dania po kelnerów, którzy je serwują. W lokalu gastronomicznym wyróżnić trzeba także pomoc kuchenną, która często wykonuje dość zróżnicowane zadania niezbędne do prawidłowego i sprawnego funkcjonowania restauracji. Pomoc kuchenna pomaga nie tylko w przygotowaniu posiłków czy deserów, ale i miejsca pracy.

Obowiązki pomocy kuchennej

Osoby pracujące na stanowisku pomocy kuchennej odpowiedzialne są przede wszystkim za przygotowywanie posiłków. Nie pełnią one jednak kluczowej roli, jak sama nazwa wskazuje, ich głównym zadaniem jest wspieranie kucharza w jego codziennych obowiązkach. Do zadań pomocy kuchennej należy m.in.:

  • przygotowywanie mięsa,
  • krojenie, szatkowanie i siekanie warzyw oraz owoców,
  • dzielenie potrawy na porcje oraz dekorowanie dań,
  • zabezpieczanie poszczególnych potraw przed ewentualnym popsuciem.

Wśród obowiązków znajduje się także przygotowywanie miejsca pracy kucharza. Pomoc kuchenna dba o czystość miejsca pracy, odpowiedzialna jest za dezynfekcję, a także czyszczenie niezbędnych do pracy narzędzi. Istotnym aspektem pracy pomocy kuchennej jest także zmywak, czyli mycie i przygotowywanie naczyń do ponownego użycia.

Co jest najważniejsze w pracy pomocy kuchennej?

Pomoc kuchenna to stanowisko odpowiedzialne i niezwykle ważne. Pracownik na tym stanowisku powinien przede wszystkim wykonywać swoje obowiązku z należytą dbałością, a także z zachowaniem wszelkich zasad BHP. Niezwykle istotny jest właściwy ubiór. Odzież kucharska zapewnia bezpieczną i komfortową pracę, a także jest odporna na uszkodzenia mechaniczne. Osoba pracująca na tym stanowisku powinna także wykazywać się samodzielnością i zaangażowaniem. Niezwykle istotne jest szybkie podejmowanie decyzji, podzielność uwagi, a także dokładność. Mile widziana jest umiejętność pracy w zespole, a także wysoka kultura osobista.

Najczęściej na stanowisko pomocy kuchennej aplikują osoby, które posiadają wykształcenie kierunkowe. Często są to studenci, a także osoby, które aspirują do objęcia w przyszłości stanowiska kucharza, a później szefa kuchni. Aby podjąć się pracy na tym stanowisku należy posiadać aktualną książeczkę sanitarno-epidemiologiczną, która potwierdza brak chorób zakaźnych. Ze względu na częsty kontakt z żywnością, dokument ten jest absolutnie niezbędny.

Pomoc kuchenna to najczęściej pierwszy etap kariery zawodowej. Praca ta jest absorbująca i niezwykle odpowiedzialna. Często wymaga umiejętności pracy pod presją czasu, a także odporności na stres. Pomimo tego bywa niezwykle satysfakcjonująca i daje ogromne możliwości rozwoju oraz objęcia w przyszłości wyższego stanowiska.

Poprzedni artykułPożyczka bez baz – co to jest? Czy jest dostępna?
Następny artykułJaki podkład jest najlepszy do cery suchej?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj