Najlepsze partie mięsa wieprzowego

najlepsze partie mięsa wieprzowego

Mięso wieprzowe cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Kotlety schabowe, karkówka czy klasyczna szynka regularnie pojawiają się na polskich stołach. Jednak smak dania w dużej mierze zależy od jakości mięsa, z którego je przygotowano oraz od wybranej partii. Dlatego warto się dowiedzieć, które części mięsa wieprzowego są najlepsze i do jakich potraw warto je wykorzystać.

Najlepsze partie wieprzowiny

Najcenniejsze mięso wieprzowe to takie, które jest lekko przerośnięte tłuszczem, ale nie ma zbyt wiele tkanki łącznej. Jest to:

  • szynka (mięsień pochodzący z zada) – idealna nie tylko do wyrobu wędlin, ale też do klasycznych bitek, kotletów panierowanych albo faszerowanych rolad;
  • polędwiczka (mięsień położony wzdłuż kręgosłupa, przylegający do schabu) – najdelikatniejsza ze wszystkich części, idealna do pieczenia i smażenia, smaczna na ciepło i na zimno;
  • schab (najdłuższy mięsień biegnący wzdłuż odcinka piersiowo-lędźwiowego kręgosłupa) – to kruche mięso, niezbyt tłuste, bardzo dobre do smażenia tradycyjnych schabowych, ale też do pieczenia.

Wymienione wyżej partie mięsa wieprzowego mają wielu zwolenników, ale wcale nie mniejszym powodzeniem cieszą się bardziej tłuste części.

Inne smaczne części wieprzowiny

Nieco bardziej tłustą, ale chętnie wybieraną na grilla partią mięsa wieprzowego jest karkówka. Pieczona zimą pomaga przywołać wspomnienia lata, a jeśli była wcześniej zamarynowana i dobrze doprawiona, po prostu rozpływa się w ustach.

Na gulasz albo do mięsa mielonego wielu wybiera mięso z łopatki. Jest co prawda bardziej od innych części przerośnięte tkanką łączną, ale odpowiednio przygotowane smakuje wyśmienicie, a do tego staje się cennym źródłem kolagenu. Kiedy mowa o kolagenie nie można nie wspomnieć też o golonce i nóżkach, które świetnie się sprawdzają do robienia pysznych, domowych galaret. Doskonałej jakości mięso wieprzowe oferuje Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowe „HEROLD”.

Mówiąc o wieprzowinie, nie można pominąć także takich części jak słonina czy boczek, w których najcenniejszy jest tłuszcz. Ze słoniny powstają pyszne smalce, które fantastycznie smakują z chlebem i ogórkiem kiszonym, ale też stają się bardzo dobrym tłuszczem do smażenia. Boczek natomiast – zwykły i wędzony – jest świetnym dodatkiem do jajecznicy, do różnych rolad mięsnych, do smakowitej Carbonary i wielu innych dań.

Trudno się dziwić, że wieprzowina ma tylu zwolenników. Każda partia mięsa wieprzowego kryje w sobie inne smaki. Pamiętaj jednak, żeby wybierać mięso od sprawdzonego producenta, który nie zanieczyści go szkodliwymi dodatkami.

Poprzedni artykułJakie pomoce Montessori wybrać dla dziecka, by nauczyć je samodzielności?
Następny artykułJak wykonać dobre zdjęcie flat lay?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj