W królestwie warzyw, czyli zdrowy grill

Spotkania przy grillu zwykle kojarzą się z karkówką, boczkiem i różnymi rodzajami kiełbas. Jednak duża ilość tłustych potraw sprawia, że po grillowaniu nie czujemy się dobrze – ból brzucha, niestrawność czy zgaga to tylko niektóre z dolegliwości towarzyszących tradycyjnemu grillowaniu. Warto zatem nieco podrasować jadłospis i zastąpić mięso warzywami. Jakie potrawy przygotować?

A może by tak… wege?

Aby odciążyć swój żołądek, warto zastąpić mięso warzywami – choć niektórym pewnie ten pomysł niezbyt się podoba, grillowane warzywa potrafią być naprawdę pyszne i pożywne. Zdrowy grill wcale nie musi być nudny! Możesz ugrillować i podawać każde z warzyw osobno. Świetnie sprawdzą się szparagi, papryka, cukinia, cebula, bakłażany, a także np. pieczarki. Jeśli jednak chcesz całkowicie zastąpić nimi mięso, warto przygotować kilka smacznych potraw. Najprostszą z nich będą warzywne szaszłyki. Wystarczy nabić na patyki do szaszłyków pokrojone w kawałki warzywa, np. paprykę, kukurydzę, cebulę i cukinię. Aby zapewnić lepszy smak, wykorzystaj ulubione przyprawy i zioła oraz oliwę z oliwek.

Kolejną prostą potrawą warzywną z grilla mogą być roladki z bakłażana. Warzywo to, choć łatwo dostępne w zasadzie przez cały rok, nie jest zbyt popularnym grillowym wyborem Polaków, a szkoda, bo zawiera witaminy z grupy B oraz K, a także błonnik i przeciwutleniacze, co czyni go nie tylko smacznym, ale też bardzo zdrowym. Aby przygotować roladki, należy pokroić bakłażan w niegrube, podłużne plastry – grubość należy dostosować tak, aby następnie udało się je wypełnić nadzieniem i zwinąć. Do nadzienia potrzebny będzie ser feta, papryka oraz czosnek i zioła. Paprykę i czosnek należy pokroić na małe kawałeczki, a następnie wymieszać z pokruszonym serem i dodać zioła. Plastry bakłażana należy posolić i odstawić na parę minut, a następnie opłukać w chłodnej wodzie lub odsączyć ręcznikiem papierowym powstały w ten sposób nadmiar wody. Następnie nałożyć ok. jedną łyżkę stołową na każdy plaster i zawinąć w roladkę. Aby tak przygotowane roladki nie rozpadały się, warto wykorzystać wykałaczki. Czas grillowania zależy od tego, jak mocny jest żar – warto opiec je z obydwu stron, a gdy staną się delikatnie złociste, to znak, że są gotowe!

Zastąp mięso rybą!

Jeśli jednak nie chcesz całkiem rezygnować z mięsa, możesz zdecydować się też na opcję zdrowszą niż kaszanka czy boczek, czyli rybę! Grillowana ryba nie jest zbyt popularna w naszym kraju, jeśli jednak raz jej spróbujesz, już zawsze będziesz chcieć ją podawać! Warto pamiętać o tym, że do grillowania najlepiej wykorzystywać ryby świeże, a nie głęboko mrożone – tego typu produkty po ugrillowaniu będą o wiele łatwiej się rozpadać i stracą walory smakowe. Jakie ryby grillować? Świetnie sprawdzą się łosoś lub dorsz grillowane w postaci steków. Oczywiście przed przygotowaniem można je zamarynować – warto wykorzystać w tym celu oliwę z oliwek, cytrynę, czosnek oraz świeże zioła. Tak przygotowany posiłek jest nie tylko bardzo smaczny, ale też zdrowy – ryby zawierają kwasy omega-3, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania!

Dobry dodatek to podstawa

Nie ma grilla bez sosów! Przygotowując zdrowe potrawy, warto jednak zadbać o to, by sosy stanowiły uzupełnienie i były lekkie, by nie przyćmiły przygotowanych potraw. Z tego powodu zamiast majonezu lepiej wykorzystać np. jogurt naturalny, który nieznacznie zmieni smak, jednak sprawi, że sos będzie o wiele mniej tłusty. Delikatne sosy na bazie jogurtu można doprawić ulubionymi przyprawami, np. ostrą papryką, czosnkiem, koperkiem czy sokiem z cytryny.

Poprzedni artykułJakie są rodzaje zleceń giełdowych?
Następny artykułDlaczego warto posiadać top z dekoltem halter i do czego go nosić?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj