Wybór wina nie jest łatwy. Nie tylko od przybytku można dostać zawrotów głowy, ale też etykiety nie ułatwiają decyzji. Producenci zdają się poświęcać więcej uwagi efektownemu designowi niż czytelności podstawowych informacji o winie. Jak się połapać w skrótach, cyfrach i wyrazach w obcym języku? Pomagamy rozszyfrować kluczowe elementy etykiety.
O czym świadczą oznaczenia na etykiecie wina?
- Wskazówki możemy znaleźć już w nazwie wina. Często umieszcza się w niej apelację, szczep albo wiadomość o kupażu, czyli mieszance dwóch lub więcej gatunków. Wino powstałe z kilku odmian winogron określa się jako cuveé.
- Apelacja to zastrzeżone miejsce pochodzenia wina, zwykle dające gwarancję trunku wyprodukowanego w najbardziej pożądanych regionach.
Na francuskich winach szukaj skrótu AOP lub AOC, włoskich – DOC lub DOCG, a hiszpańskich DO czy DOCa.
- Rocznik podaje się wyłącznie, gdy wino wyprodukowano z pojedynczego zbioru. Słabsze winogrona często się miesza, a zatem sam fakt umieszczenia rocznika na butelce świadczy o jakości trunku.
Warto pamiętać, że większość popularnych win najlepiej smakuje, gdy jest wypita w ciągu trzech lat.
- Zawartość alkoholu także jest wskazówką dotyczącą jakości. Zalecana zawartość alkoholu waha się w granicach 12 – 14,9 % obj. Poziom alkoholu ma wpływ na jego esencjonalność i bogactwo bukietu.
- Nie bez znaczenia jest smak wina. Z zasady wina wytrawne uznaje się za lepszej jakości, podczas gdy słabsze winogrona wymagają dosładzania. Etykiety często nie są tłumaczone, dlatego warto wiedzieć, że po francusku brut i sec oznaczają wino wytrawne, demi-sec półwytrawne, moelleux półsłodkie, a doux czy liquoreux – słodkie. Natomiast w Hiszpanii wino od wytrawnego do słodkiego to: seco, semi-seco, lieblich, dulce. Podobnie jest w przypadku włoskich win: secco, aboccato, amabile, dolce. Na etykietach win niemieckich możemy znaleźć określenia: trocken, halbtrocken, mild, suss.
Jak rozpoznać wino dobrej jakości?
Szukaj na butelce następujących określeń:
- Classico – oznacza, że winogrona pochodzą z parceli winnicy o najkorzystniejszych warunkach uprawy.
- Supérieur, superiore – mocne wino o wysokich standardach produkcji.
- Reserva, riserva – wina dojrzewające w beczkach, lub w przypadku win hiszpańskich również te leżakujące w butelkach. Starsze wino nie oznacza lepsze, ale wina te wymagają dodatkowego nakładu czasu i pracy, dedykowanego rokującym winogronom.
Jak kupić wino dobrej jakości online?
Kupując wino w sieci, nie możemy przyjrzeć się etykiecie, ale dobre sklepy posiadają opisy win i symbole graficzne, które ułatwią nam zakup. Co więcej, za pomocą wyszukiwarki sklepu możemy dokonać selekcji istotnych parametrów. W ten sposób wyświetlą nam się wyłącznie produkty z poszukiwanego regionu, szczepu, albo o określonym charakterze, np. o kwiatowych nutach czy mocne i pikantne.