PŁYTKI PODŁOGOWE DO KUCHNI – JAKIE NAJLEPIEJ WYBRAĆ?

Decyzja o sposobie wykończenia kuchni nie należy z pewnością do najłatwiejszych wyborów, zwłaszcza dziś, gdy liczba dostępnych materiałów i mebli może przyprawić o zawrót głowy. Mamy praktycznie nieograniczone możliwości i tylko od naszej wyobraźni (oraz głębokości portfela) zależy, na które z licznych rozwiązań się zdecydujemy. Dotyczy to wyboru szafek, kuchennych blatów, jak i płytek podłogowych. Właśnie na tych ostatnich dziś się skupimy. Jeśli zastanawialiście się kiedykolwiek, jakie płytki podłogowe najlepiej sprawdzą się w Waszej kuchni to być może w poniższym tekście znajdziecie satysfakcjonująca odpowiedź.

Płytki do kuchni – czym powinny się charakteryzować?

Zważywszy na charakter pomieszczenia, jakim jest kuchnia, wybierając płytki podłogowe powinniśmy mieć na uwadze określone parametry. Podczas gotowania łatwo o „wypadek” – a to sos kapnie na podłogę, a to mąka się rozsypie. Decydując się na kupno płytek do kuchni weźmy pod uwagę łatwość w utrzymaniu ich w czystości – nikt z nas nie chce tracić czasu i dokładać sobie pracy, musząc szorować podłogę każdorazowo po gotowaniu obiadu. Ważne, by przed dokonaniem zakupu sprawdzić również odporność płytek podłogowych na wilgoć, ścieranie i uszkodzenia mechaniczne (co jest determinowane przez ich twardość). Płytki do domu mają kilka klas ścieralności (oznaczenia PEI 1 – PEI 4), w zależności od tego, jak bardzo podłoga w pomieszczeniu będzie eksploatowana możemy wybrać mniej (PEI 1) lub bardziej (PEI 4) wytrzymałą klasę.

Płytki podłogowe – najlepsze materiały

Niską nasiąkliwością, a także odpornością na ścieranie cechuje się gres porcelanowy i dlatego jest chętnie wykorzystywany jako materiał, z którego robi się płytki podłogowe. Z kolei terakota i klinkier są mniej odporne, bardziej kosztowne, mogą również odpychać zimnem. Konglomeraty granitowo-kwarcowe cechuje z kolei intrygująca kolorystyka, a coraz więcej osób decyduje się na kamienne posadzki.

Płytki hiszpańskie ożywią każdą kuchnię!

Do jednych z najpopularniejszych rodzajów płytek w dzisiejszym świecie należą płytki hiszpańskie. Wyróżniają na tle innych kafli nie tylko trwałością, ale przede wszystkim wielobarwnymi wzorami. Łącząc intensywne kolory – butelkową zieleń np. z żywą czerwienią – a także wykorzystując geometryczne, symetryczne wzory od razu rzucają się w oczy i zapadają w pamięć. Płytki hiszpańskie to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którym znudził się jednobarwny, sterylny wygląd kuchni. Jeśli nie boimy się podążać za najnowszymi trendami i chcemy ożywić naszą kuchnię to płytki hiszpańskie mogą okazać się doskonałym wyborem, zarówno na podłogę, jak i ściany.

PŁYTKI PODŁOGOWE DO KUCHNI – JAKIE NAJLEPIEJ WYBRAĆ?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here