Na co zwrócić uwagę podczas pieczenia chleba?

Upieczenie własnego chleba to nie lada wyzwanie. Bez wątpienia jednak warto się odrobinę wysilić, ponieważ efekt może być naprawdę niesamowity. Piękny zapach, chrupiąca skórka i miękki środek. To cechy domowego wypieku. Kiedyś w prawdzie pieczono go częściej, teraz jednak z modą na zdrową żywność tradycja ta powraca.

Wymagający, ale wysokiej jakości

Pieczenie chleba wymaga sporego zaangażowana. Niektórzy oczywiście wolą pójść po pieczywo do sklepu i w kilku minut załatwić sprawunki. Niestety jednak sklepowe bułki, czy chleb nie zawsze mają dobrą jakość i niekiedy nie są dla nas zbyt zdrowe. Domowy chleb, niezależnie od tego czy wybierzemy ten robiony na drożdżach, czy na zakwasie zawsze spełni oczekiwania całej rodziny, a przy okazji będzie bardzo sycący.

Z miłości do… chleba

Nasze babcie powtarzały, że bochenek wyjdzie smaczny jeśli będziemy robić go z miłością. Najlepiej wyrazić ją poprzez zakup wysokiej jakości składników. Nie możemy także zapomnieć o niczym i zawsze dokładnie trzymać się receptury. Wykonując chleb w domu możemy wybrać dowolny jego rodzaj, najpopularniejszy jest oczywiście ten pszenny, choć niektórzy decydują się na takie z różnymi dodatkami. Świetny przepis na chleb z siemieniem lnianym znajdziemy na stronie www.najlepszewkuchni.pl. Do jego przygotowania będziemy potrzebowali mąki pszennej, soli, siemię lniane, płatków owsianych, wody, drożdży, cukru oraz oliwy. Jak widać lista nie jest zbyt długa, a wszystkie składniki są łatwo dostępne. Na przygotowanie wypieku będziemy potrzebowali około godziny.

Na co uważać?

Najczęściej popełniane błędy dotyczą między innymi zbyt krótkiego czasu na wyrośnięcie ciasta i krótkiego czasu wypiekania. Jeśli nie weźmiemy tego pod uwagę dolna skórka wypieku może zbyt mocno pękać. Kolejna kwestia również dotyczy skórki, ale problem polega na jej odwarstwieniu. Po raz kolejny jest to uzależnione od tego jak długo pozwoliliśmy wyrastać ciastu. Jedną z najgorszych rzeczy jaka może przydarzyć się nam podczas wypiekania chleba to jego kwaśny smak. Aby do tego nie dopuścić nie przesadźmy z ilością dodawanych drożdży.

Na co zwrócić uwagę podczas pieczenia chleba?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here